lördag 13 februari 2016

DBT, habiliteringen, VC läkare, smärtläkare..

Vaknade och mådde dåligt (som det brukar vara), mådde bättre efter en stund. Sen började det dala.. Rakt ner, kände panik, så mycket ångest. Tog en stesolid, tar i princip aldrig stess på dagen.. Skumt att det bara föll. Mår lite bättre nu.

Det händer mycket nu för mig i psykiatrin och i vården i allmänhet. Jag ska börja med DBT, har tackat ja. Började igår. Träffade min vanliga psykolog igår också och sa det.. Hon var snabb o avveckla våra samtal, trodde det skulle trappas ut, men nejdå. Träffar henne nästa vecka, sen sista gången om 4 veckor.. Usch mår så dåligt över detta. Sen är jag så sjukt arg gällande DBT:n, jag har stått i kö sen 2014 (!!!!) och hon sa att gruppterapin fanns det 2 tider i veckan att välja mellan. Jag sa att den som var på etermiddagen passade mig bäst, och då sa hon att den var full men ev. att någon skulle hoppa av o då kunde jag få den platsen. Helt sjukt ju, jag som har skola och saker och väntade så fucking länge på DBT!!! Ska ta upp det med henne nästa vecka. Annars kunde jag började den tiden i april (vet inte om det är en annan grupp då), vill inte vänta så länge, sjukt störande. För DBT är max ett år, går ej o förlänga, vill ta till vara på den tiden.. Är det någon som är sjukskriven så tycker jag att den får byta tid, faktiskt.

Jag är rädd också, för att om ca ett år så kommer jag få tillhöra en ny mottagning efter DBT:n och där verkar det svårare att få en psykolog kontakt.. Jag ska inte ta ut saker i förväg, men det känns jättejobbigt. Vill ha en psykolog, inte en samtalskontakt..

Sen har jag haft ett möte med habiliteringen, verkligen pushade att jag ville ha en psykolog därifrån, men det gick trögt. Jag vill ha en psykolog därifrån som jag träffar regelbundet men sällan, typ var 4:e vecka eller så. Att det ska vara en lång och bestående kontakt önskar jag mig. Men får se, det skulle bli ett möte med boendestöd, min psykolog (förmodligen den nya?), min läkare och en psykolog från habiliteringen. Jag var verkligen på, att om det skulle komma någon från habiliteringen så skulle det vara någon som kunde besluta om att jag skulle få en psykolog. Så, tror det blir en psykolog som kommer då. Men efter mötet därifrån kände jag mig sjukt missnöjd. Jag har väldigt många kontakter och sa det, att jag har mycket nu, det är svårt att trycka in nytt. De erbjöd kurser.. Sen förstod de att det skulle bli för mycket för mig. Sen började vi prata om mat, och jag skulle få träffa en dietist. Jag ifrågasatte att varför skulle jag ha tid för en dietist men inte med en psykolog men hon verkade inte ha ett bra svar på det. Fick en remiss från dietist igår.. Det verkar att alla som kommer till habiliteringen ska gå ett sorts program(?), verkade inte alls anpassat från individen.. Kände mig som en i mängden..

Har ett möte nästa vecka med en ssk om uppföljning av concerta.. Tycker ssk:n jag träffar är väldigt bra, han lyssnar verkligen. Men tråkigt att han inte har någon rätt att göra ändringar om medicineringen bara. Att det bara är uppföljning.. Vill ju så gärna byta CS, till elvanse, sen ha den korttidsverkande som liknar elvanse. Men läkaren är stenhård och säger nej till den korttidsverkande.

Har uppföljning nästa vecka med min smärtläkare också men då på telefon. Vi får se vad som händer. Jag vill ha något muskelavslappnande som är svagt, inte stess eller annat klassat.. Läste något om trigger point injection, ska fråga om det också. Ska också ta upp frågan att höja styrkan på plåstret, får se hur det går med det.

Sen om ca 1.5 vecka ska jag till VC och prata om mina sköldkörtelvärden som är förhöjda. Symtom på höjda värden är liknande som ADD symtomen, även smärta är ett symtom, depression. Jag började må sämre i början på sommaren redan då låg det för högt men VC läkaren sa inget om det, var hos en gynekolog i december som tog ett sånt prov, det låg ännu högre då och hon sa att om hon hade upptäckt det provet jag hade i somras så skulle hon medicinera mot det redan då. Jag har börjat fundera på att det jag o läkaren tror är ADD symtom egentligen är sköldkörteln? Till viss mån då. Att jag kanske kan sänka dosen concerta om jag får levaxin för sköldkörteln. Att jag kanske kan sänka dosen smärtmediciner också om jag får levaxin.
Det behöver såklart inte bero på sköldkörteln, men man vet aldrig. Tvivlar inte på att jag har ADD, men kanske en lägre dos CS räcker.

2 kommentarer:

 1. Jag gick i dbt i 3 år. Två varv i färdighetsträning med samtidig individuell terapi och 1 år i bara det senare. Det är en lång process och ofta har man svårt att ta till sig i första varvet av färdighetsträning, därför gick man för det mesta 2 varv på min mottagning. Men det är säkert olika på olika ställen, men de borde inte stressa fram resultat. Det tog lång tid innan jag kände att det hjälpte.

  Ge dbt tid och fortsätt kämpa även när det känns som att det inte gör någon nytta. I slutändan visade sig dbt vara ovärderligt för mig, men det hade jag aldrig trott när jag var inne i processen.

  Om du någonsin vill ha tips/tricks gällande något är det bara att säga till via mail eller kommentar.

  Som du säkert vet är dbt också den bästa behandlingen för adhd/add så det blir ju dubbelt användbart för såna som oss :)

  Kram <3 <3

  SvaraRadera
 2. Jo jag har blivit riktigt positiv till DBT:n, min psykolog är jättesnäll o jag klickar bra med henne. Men tycker färdighetsträningen verkar läskig.. Känns jobbigt att ha massa andra runt sig som man inte känner. Är rädd att jag kommer få känslan att vilja vara "värst". Det gör att jag inte når dit jag vill.. Därav försöker jag undvika personer som är triggande för mig men det är svårt när man inte kan göra det.
  Här får man bara gå ett "varv" DBT. Känns lite synd men ska försöka suga åt mig så mycket som möjligt.
  Jag skickar över ett mail till dig!
  Kram <3

  SvaraRadera